In 2014 is, gelukkig, de verplichte sterilisatie voor transgenders afgeschaft. Hoewel dit natuurlijk een goede stap was, beginnen we nu in te zien hoe transgender en non-binaire personen met een kinderwens alsnog tegen andere problemen aan lopen.
Zo las ik in het AD* hoe iemand die trans en non-binair is, en inmiddels zwanger is, geregeld ervaart dat ons hele systeem is ingericht voor cisgender moeders en vaders. Zo kunnen ogenschijnlijk eenvoudige zaken als zwangerschapsverlof aanvragen ineens tot problemen leiden, maar wat mij vooral opviel is hoe nu al vaststaat dat bij de geboorteakte deze persoon als moeder zal worden geregistreerd, terwijl die juist graag als ouder op de geboorteakte opgenomen wilt worden.
De wetgeving is rondom transgender en non-binaire personen is gelukkig al enkele jaren in beweging, maar vaak gaat verloopt dit maar langzaam. Het is te hopen dat de wetgever dit soort probleemstukken oppakt.
Gelukkig is het zeer vaak mogelijk om daar waar de wetgeving nog achter loopt zelf de stap naar de rechtbank te zetten. Zo is het mogelijk om de rechtbank te verzoeken een Nederlandse geboorteakte te wijzigen of aan te passen. Als in de akte een fout staat, dan zal de rechter dit laten wijzigen. Het eenvoudige argument dat een transman of een non-binair persoon niet de moeder is van een kind, maar de vader of de ouder is, zou in mijn ogen voldoende moeten zijn om de rechter te overtuigen een dergelijk verzoek toe te wijzen.
- De Roze Advocaat
- Schoterweg 12
- 2021 HM. HAARLEM
- info@derozeadvocaat.nl